3678303

Rekrytera en sommarjobbare

För många är det enda skälet till att anställa sommarpersonal att de ska täcka upp för ordinarie personal under semestertider, eller avlasta under högsäsong. Men det kan vara mycket mer än så! En sommarjobbare kan vara oerhört värdefull för er verksamhet långsiktigt - om man gör det på rätt sätt. Här kommer våra bästa tips för vad du ska tänka på när du ska rekrytera en sommarjobbare.


Tänk långsiktigt
Väg in flera perspektiv och tänk långsiktigt. Trots att det från början handlar om ett behov av att täcka upp under en tidsbegränsad period skadar det inte att tänka långsiktigt. Många studenter är intresserade av att jobba extra någon dag i veckan och det kan bli en utmärkt förlängning av sommarjobbet. I framtiden kan det även leda till att ni behöver någon på heltid och då är det guld värt att ha någon som redan har insikt i företaget. 

 

Var tydlig med förväntningarna
Vad förväntar ni er att studenten ska kunna? Och vad kommer ni egentligen att erbjuda för slags arbete? Det är viktigt att vara tydlig med era förväntningar på sommarjobbaren redan tidigt i processen. Men glöm inte heller att lyfta fördelarna med jobbet - möjligheten att komma ut på en riktig arbetsplats och knyta viktiga kontakter, och kanske chans till ett extrajobb längre fram?


Tänk ur deras perspektiv 
Att ha en ambitiös student som sommarjobbare är värdefullt för er, men troligtvis är det minst lika värdefullt för studenten. Fundera på vad ni kan tillföra som inte ingår i utbildningen. Det finns ofta ett sug att vilja hugga tag i lite allt möjligt och att få låta all teoretisk kunskap komma till nytta i praktiken. Ge studenten en variation av uppgifter! 


Bjud in
Det kan kännas lite ensamt att var sommarjobbare. De andra kollegorna känner redan varandra sedan tidigare, har sitt lunchgäng och vet vart kaffemaskinen står. Börja med en  presentationsrunda så trivselfaktorn blir högre. Det kan låta som en självklarhet, men det glöms lätt bort i röriga sommarmånader. Förutom att det blir trevligare på jobbet för studenten är det en otroligt värdefull gåva att skicka med ett stort nätverk med kontakter inom rätt bransch.

Lär känna vår studentkonsult Nelly Pohl

Hej Nelly! Du studerar beteendevetenskap med inriktning psykologi och har valt att arbeta extra under studietiden. Berätta mer! Vad gör du egentligen som studentmedarbetare? 

- Min officiella titel är “Research and Development Support Officer”, vilket i huvudsak betyder att jag gör mycket research på nätet, men också andra slags uppgifter där jag får bidra till utvecklingen av företaget. Mina chefer är internationella så jag har blivit deras “Swedish person” som har mest ansvar för att undersöka hur svenskar tycker och tänker och sen förmedla det uppåt.


Varför vill du jobba extra under studietiden?

- Min utbildning är väldigt teoretiskt grundad och jag kände därför att jag ville jobba med något relevant vid sidan om för att se hur man kan applicera det jag studerar rent praktiskt. Det ser dessutom väldigt bra ut på CV:et. 


Vad vill du göra efter examen?

- Jag är för tillfället inställd på att jobba med att utveckla organisationer på olika beteendemässiga sätt, kanske framförallt som en konsult eller liknande. Men jag tenderar att byta riktning då och då så det kan ändras!


Vad tänker du kring att arbeta vid sidan av studierna?

- Nu under dessa tider har det varit enklare i och med jag kan ofta jobba hemifrån, men det har även varit en utmaning då man inte på samma sätt kan lära känna alla sina kollegor (flera av de internationella teammedlemmarna är fast i tex England). 


Något tips till nya studenter:

- Stressa inte över att hitta ett extrajobb på en gång. Fokusera på att finna din väg i plugget och det utanför först, och när det känns tryggt och du inser att du har tid över då tipsar jag verkligen om att söka studentmedarbetarjobb i och med den erfarenhet du får, särskilt om jobbet är relevant till din utbildning!

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor